top of page
Пошук
  • Фото автораValery

Психологічний та пізнавальний розвиток дітей 5-6 років за допомогою інтерактивних ігор

Оновлено: 27 бер.

Психологічний розвиток — формування психічних процесів та особливостей особистості за допомогою виховання та навчання. У віці 5-6 років дитина розвивається дуже активно. Їм важливе спілкування не лише з батьками, а й з однолітками. Перебуваючи в колі однолітків, у дитини більше можливостей дізнатися щось нове або, навпаки, поділитися тим, що вона вже знає, наприклад, запропонувати пограти та розповісти правила якоїсь гри. Саме гра є основною діяльністю у дитини віком 5-6 років. Дуже важливо, щоб дитина вміла грати. Для цього потрібно знати, як грати. А хто може розказати правила гри? Насамперед, батьки! Батьки – найголовніше джерело отримання інформації.

Перебуваючи у дошкільному освітньому закладі, дитина отримує інформацію від вихователя та однолітків. Отже, коло джерел отримання інформації розширюється. Важливо враховувати, що з психологічного розвитку, дитині необхідна допомога. Вона полягає у формуванні розвитку пізнавальних та творчих здібностей, контролюванні поведінки та емоцій, усвідомленні норм і правил, а також розширенні кругозору. На даному етапі розвитку акцент падає на увагу, пам’ять, мислення, сприйняття, уяву, мовленнєву та емоційно-вольову сферу, а найголовніше, на ігрову діяльність. Діти дуже люблять грати у сюжетно-рольові ігри. Вони розуміють, що в грі є не тільки ролі, якими вони можуть керувати, але й правила, яких потрібно дотримуватися. У процесі ігор існує сюжет, і залежно від гри, сюжет може бути абсолютно різним. І тут входить у гру уява дитини. Уява – властивість психіки створювати образи у свідомості вже наявному досвіді. Це лише ідеї, які тільки проявляються у зображеннях, але поки що не почали втілюватися в реальності, але є ймовірність, що в майбутньому вони можуть бути втілені у життя. Уява допомагає людині стати особливою.

5-6 років – вік формування психіки та підготовки дитини до навчальної діяльності. Дитина до цього віку вже здатна утримувати свою увагу досить довгий час, має великий запас слів, і має широкий кругозір. Для підготовки дитини до школи можна займатися короткочасними заняттями в групах, гуртках, секціях, що розвивають. На таких заняттях дитина зможе отримати не тільки знання, а й спілкування, яке так необхідне дитині у цьому віці. Розвиток дітей 5-6 років також важливий, як і в попередні роки життя. Не тільки психологічний розвиток має важливу роль, а й про розвиток фізичних здібностей не слід забувати. Для розвитку фізичних здібностей дітям необхідно багато рухатися, саме тому багато дошкільнят відвідують спортивні секції. Дівчата займаються танцями, гімнастикою, акробатикою, а хлопчики грають у футбол, ходять на караті чи відвідують басейн.

Дуже багато різних додаткових гуртків та секцій, де діти можуть розвиватися та розвивати свої здібності. Важливо пам’ятати, займаючись з дитиною то малюванням, то вирішуючи завдання на логіку, увагу чи пам’ять, дитині потрібна перерва, відпочинок. Тому потрібно розподіляти час так, щоб дитина не була сильно перевантажена, щоб могла побігати й пострибати, таким чином відпочити. Після занять найкращим відпочинком для дитини буде прогулянка на свіжому повітрі.

Кожна дитина протягом дня втомлюється не менше, ніж доросла, не дивлячись на те, що у деяких дітей виражена непосидючість, і для відновлення сил їм потрібен сон. Діти віком 5-6 років повинні спати щонайменше 11-12 годин щодня. Іноді діти відмовляються від денного сну. І, якщо дитина бадьора і активна, здатна залишатися такою до вечора, не намагайтеся її укласти спати. Таким дітям досить просто полежати та подивитися в стелю. Найголовніше, щоб дитина лягала спати в ніч у період з 21 до 22 години вечора. При цьому бажано припинити перегляд телевізора, прослуховування музики або інших дій, що супроводжуються шумом.

Отже, психологічний розвиток дітей 5-6 років впливають різні чинники. Для правильного та здорового розвитку дитини батькам насамперед необхідно стежити за режимом дня дитини, контролювати діяльність, якою дитина займається, і, найголовніше, допомагати у розвитку здібностей, не забуваючи про спілкування та увагу.


В дошкільному віці на допомогу батькам в розвитку дитини, у розвитку уяви, уваги, мислення приходять книжки. Саме завдяки казкам, віршам, скоромовкам у дитини розвивається мовлення та комунікативність.



До уваги батьків дітей старшого дошкільного віку пропонується

інтерактивна гра "Знайди тінь"









До уваги батьків дітей старшого дошкільного віку пропонується

інтерактивна гра "Знайди половинку предмета"









До уваги батьків дітей старшого дошкільного віку пропонується

інтерактивна гра "Збери казку"









Інтерактивна гра "Знайди тінь"

(будь ласка, натисніть на картинку та перейдіть за посиланням).


До уваги батьків!

Кольорові картинки тварин - активні. Вони мають бути переміщені на відповідні тіні.

Після виконання вправи, натисніть, будь ласка, "FINISH", та оберіть, або "Перевірити мої відповіді" (зліва), або "Надіслати мої відповіді електронною поштою" (справа).











Інтерактивна гра "Іграшка в коробках"

(будь ласка, натисніть на картинку та перейдіть за посиланням).



До уваги батьків!

Кольорові іграшки - активні. Вони мають бути переміщені у відповідні коробки.

Після виконання вправи, натисніть, будь ласка, "FINISH", та оберіть, або "Перевірити мої відповіді" (зліва), або "Надіслати мої відповіді електронною поштою" (справа).




До уваги батьків!

Вправи виконуються на сайті!


Після виконання вправи, натисніть, будь ласка, "FINISH", та оберіть, або "Перевірити мої відповіді" (зліва), або "Надіслати мої відповіді електронною поштою" (справа).



















































































































100 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page